KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pierniczki Lebkuchen

Data: 22 Grudzień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 20 min
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 15.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Tradycyjne niemieckie pierniczki, które nie wymagają leżakowania i pieczenia kilka tygodni przed świętami, gdyż są miękkie od razu po wyjęciu z piekarnika :) Poza tym, że są mięciutkie, charakteryzuje je także spora ilość skórki kandyzowanej oraz lekko migdałowy smak za sprawą dodatku mielonych migdałów. Są naprawdę pyszne i zupełnie inne niż nasze tradycyjne (niekiedy twarde) pierniczki. U mnie wykończenie stanowił lukier, ale równie dobrze może to być zwykłe oprószenie z cukru pudru lub nawet roztopiona czekolada :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ok. 30 pierniczków:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

W garnuszku z grubym dnem umieścić miód i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy - wymieszać i przesiać. Dodać mielone migdały i skórkę kandyzowaną, wymieszać. Kolejno dodać ciepłą mieszankę miodową i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką, zwilżaną w wodzie.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce (Lebkuchen zaraz po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, ale po ok. 2 minutach da się je przenieść na kratkę).

Po wystudzeniu posmarować pierniczki lukrem. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier**.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zamiast kandyzowanej skórki cytrynowej można dać skórkę otartą z 2 cytryn.

** Można też zamiast smarowania pierniczków lukrem, maczać je w nim i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Należy go wtedy przygotowywać stopniowo, dodając po jednej łyżce wody i rozcierając ją z cukrem do tego momentu, aż lukier będzie już lejący, ale nie za gęsty.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz