KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pasztet z indyka z żurawiną

Data: 25 Kwiecień 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 11 x 30 cm.

Recenzja

Bardzo smaczny, "niesuchy" pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonej żurawiny (którą oczywiście możemy pominąć, jeśli za nią nie przepadamy - pasztet i tak będzie pyszny!) :) Polecam jako odmianę od słodkich wypieków!

Składniki

Na pasztet:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Rosół zagotować. Wątróbkę umyć, dodać do rosołu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Ściągnąć garnek z palnika, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć bułkę. Żurawinę namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Mięso, wątróbkę i odciśniętą z rosołu bułkę zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodać 2 jajka i resztę rosołu, wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną kardamonu i szczyptą suszonego lubczyku (masa powinna być dobrze przyprawiona). Dokładnie wymieszać (konsystencja masy powinna być jednolita i "papkowata"). Na koniec dodać suszoną żurawinę i jeszcze raz wymieszać.

Formę keksową o wymiarach 11 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia*. Gotową masę przełożyć do formy. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mogą być też dwie formy keksowe o wymiarach 8 x 22 cm.
Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz