Rosół zagotować. Wątróbkę umyć, dodać do rosołu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Ściągnąć garnek z palnika, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć bułkę. Żurawinę namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Mięso, wątróbkę i odciśniętą z rosołu bułkę zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodać 2 jajka i resztę rosołu, wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną kardamonu i szczyptą suszonego lubczyku (masa powinna być dobrze przyprawiona). Dokładnie wymieszać (konsystencja masy powinna być jednolita i "papkowata"). Na koniec dodać suszoną żurawinę i jeszcze raz wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 11 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia*. Gotową masę przełożyć do formy. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.
Smacznego!