KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Paszteciki - babeczki z nadzieniem

Data: 4 Sierpień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 10 min - 15 min
Czas pieczenia: 35 min - 40 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.

Recenzja

Bardzo smaczne paszteciki, zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetne na piknik lub gdziekolwiek indziej na wynos, a także jako ciekawa kolacja na ciepło :) Polecam, zwłaszcza z ketchupem lub barszczykiem czerwonym albo z jednym i drugim :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania babeczek
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę razową, masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać sól, pieprz, zioła, zimną wodę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).

Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, kiełbasę pokroić w kosteczkę, pora drobno posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Dodać pora, podsmażyć chwilę, a następnie dodać marchew i kiełbasę. Podlać wodą i dusić ok. 10 - 15 minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać odsączoną kukurydzę, doprawić nadzienie przyprawą do pizzy, solą i pieprzem. Odstawić.

Wykonanie:

Foremki na muffinki lub na tartaletki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek, dokładnie je wylepiając. Środek wypełnić nadzieniem i przykryć kolejnym krążkiem ciasta, dociskając go do ścianek bocznych pasztecików w taki sposób, aby ciasto się zlepiło.

Paszteciki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut, do rumianego koloru.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można zastąpić boczkiem lub (tak jak w oryginale) piersią z kurczaka.
Źródło: domowe-wypieki.com.
Nieco zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz