Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę razową, masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać sól, pieprz, zioła, zimną wodę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, kiełbasę pokroić w kosteczkę, pora drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Dodać pora, podsmażyć chwilę, a następnie dodać marchew i kiełbasę. Podlać wodą i dusić ok. 10 - 15 minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać odsączoną kukurydzę, doprawić nadzienie przyprawą do pizzy, solą i pieprzem. Odstawić.
Foremki na muffinki lub na tartaletki posmarować masłem i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek, dokładnie je wylepiając. Środek wypełnić nadzieniem i przykryć kolejnym krążkiem ciasta, dociskając go do ścianek bocznych pasztecików w taki sposób, aby ciasto się zlepiło.
Paszteciki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut, do rumianego koloru.
Smacznego!