KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pascha wielkanocna

Data: 3 Kwiecień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 12 h 
Koszt: duży
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Przepisów na paschy w Internecie jest cała masa, szczególnie w okresie przedświątecznym. My od dobrych paru lat wiernie trzymamy się poniższej receptury, z której naszym zdaniem deser ten wychodzi idealny - dokładnie taki, jaki być powinien :) Wcześniej nie było to nasze tradycyjne ciasto wielkanocne, jednak wystarczyło raz je przygotować, aby przekonać się, że już nigdy go u nas nie zabraknie w czasie świąt :) Pascha wychodzi kremowa, ale nie mazista jak ciężki krem, do tego jest bogata w bakalie i mocno "serowa" w smaku - na pewno nie delikatna czy puszysta. Ale właśnie m.in. to sprawia, że tak bardzo różni się od innych, delikatnych serniczków na zimno. Jeden kawałek paschy jest na tyle sycący, że mało kto decyduje się na dokładkę ;) Mimo to, ma coś w sobie i jeśli tylko lubicie raczej te ciężkie, konkretne serniki, to jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu :) Szczerze bardzo polecam!

Składniki

Na paschę:

  • 6 żółtek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 g cukru z prawdziwej wanilii (ew. cukru wanilinowego)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 g ulubionych bakalii (posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, żurawina suszona, rodzynki, suszone morele, śliwki, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, wiśnie kandyzowane itp.)
Zmień jednostki

Przepis

Rodzynki (jeśli dajemy) namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Orzechy grubo posiekać, a większe suszone owoce pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miseczki wraz z odcedzonymi rodzynkami i wymieszać.

W misie miksera umieścić żółtka, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno dodać śmietanę kremówkę, cały czas ucierając.

Na palniku postawić większy garnek z wrzącą wodą, na nim postawić naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną tak, by nie dotykała ona powierzchni wody. Podgrzewać na małej mocy palnika, by woda cały czas parowała i jednocześnie cały czas ubijać masę w miseczce (przez ok. 10 min). Masa jajeczna powinna stać się jasna, puszysta i gęściejsza.

Zdjąć z palnika i dalej ucierając dodawać porcjami masło, a następnie twaróg. Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Durszlak lub sitko o pojemności ok. 2 litrów* wyłożyć gazą. Przełożyć do niego masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, a następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do miski, aby serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w sicie. Schłodzić w lodówce przez całą noc (12 godzin), do całkowitego stężenia.

Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć paschę z formy, odwracając durszlak na talerz i ściągając gazę. Dowolnie udekorować.

Smacznego!

Moje uwagi

* Lub do dwóch mniejszych durszlaków o pojemności ok. 1 litr każdy.
Źródło: gotujmy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz