Rodzynki (jeśli dajemy) namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Orzechy grubo posiekać, a większe suszone owoce pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miseczki wraz z odcedzonymi rodzynkami i wymieszać.
W misie miksera umieścić żółtka, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno dodać śmietanę kremówkę, cały czas ucierając.
Na palniku postawić większy garnek z wrzącą wodą, na nim postawić naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną tak, by nie dotykała ona powierzchni wody. Podgrzewać na małej mocy palnika, by woda cały czas parowała i jednocześnie cały czas ubijać masę w miseczce (przez ok. 10 min). Masa jajeczna powinna stać się jasna, puszysta i gęściejsza.
Zdjąć z palnika i dalej ucierając dodawać porcjami masło, a następnie twaróg. Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Durszlak lub sitko o pojemności ok. 2 litrów* wyłożyć gazą. Przełożyć do niego masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, a następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do miski, aby serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w sicie. Schłodzić w lodówce przez całą noc (12 godzin), do całkowitego stężenia.
Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć paschę z formy, odwracając durszlak na talerz i ściągając gazę. Dowolnie udekorować.
Smacznego!