KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Paluchy wiedźmy

Data: 31 Październik 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h 
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 30.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Kruchuteńkie, maślane ciasteczka, kształtem przypominające tytułowe paluchy wiedźmy :) Nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków, bo właściwie wszystkie potrzebne składniki zawsze mamy w domu. Bardzo popularne w okresie "przed-Halloweenowym", bo nie tylko zabawnie i "przerażająco" wyglądają, ale i są naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Dosłownie rozpływają się w ustach :) Polecam, bez względu czy obchodzicie Halloween czy nie :)

Składniki

Na ok. 70 paluchów:

Zmień jednostki

Przepis

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki oprócz białka i migdałów i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).

Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki (po ok. 12 g) i formować najpierw wałeczki, a następnie paluchy, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców (ciastka podczas pieczenia urosną). Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na brzegu każdego ciastka umieścić i lekko docisnąć połówkę lub całego migdała, posmarowanego od spodu białkiem*. Nożem delikatnie naciąć paluchy w miejscach, gdzie palec się zgina.

Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja nie smarowałam i część migdałów mi odpadła.
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz