Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki oprócz białka i migdałów i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki (po ok. 12 g) i formować najpierw wałeczki, a następnie paluchy, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców (ciastka podczas pieczenia urosną). Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na brzegu każdego ciastka umieścić i lekko docisnąć połówkę lub całego migdała, posmarowanego od spodu białkiem*. Nożem delikatnie naciąć paluchy w miejscach, gdzie palec się zgina.
Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!