KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Oponki serowe

Data: 27 Luty 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.

Recenzja

Ekspresowe pączki, z dodatkiem twarogu, który to wyraźnie wpływa na ich smak oraz strukturę. Najlepsze oczywiście w dniu usmażenia, ale na drugi dzień także nieźle dają radę :) Polecam, zwłaszcza zabieganym, którzy nie chcą rezygnować z przygotowania domowych pączków :)

Składniki

Na ok. 25 oponek:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę, odstawić.

Do miski przesiać mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia. Dodać oba cukry i wymieszać. Kolejno dodać twaróg, roztopione masło, żółtka, jajko i ocet. Zagnieść na jednolitą masę, do powstania elastycznego i lekko klejącego się ciasta*.

W garnku rozgrzać tłuszcz. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka, a w ich środku, za pomocą kieliszka, małe kółeczka.

Oponki smażyć z obu stron w oleju rozgrzanym do temperatury 175°C, na złoto- brązowy kolor (tłuszczu musi być na tyle dużo, aby pączki mogły swobodnie w nim pływać). Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, gdyż pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz, a w środku wciąż będą surowe.

Usmażone oponki odkładać na ręczniczki papierowe, do odsączenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli ciasto będzie suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany (przy zbyt zbitym cieście wyjdą zbite, słabo rosnące oponki).
Źródło: smakuje.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz