KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki z ricottą i czekoladą

Data: 16 Październik 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Zdecydowanie jedne z moich ulubionych muffinek :) Dopiero piekąc je 3 czy 4 raz zdążyłam zrobić im zdjęcia - tak szybko znikały. Za sprawą serka ricotta mają ciekawą, bardzo wilgotną i mięciutką strukturę, raczej niespotykaną w takich wypiekach. Dodatek posiekanej czekolady idealnie uzupełnia je smakowo oraz wizualnie. Do tego wykonanie jest banalne i ekspresowe, jak to przy muffinkach :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na muffinki:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól, wymieszać i odstawić.

W drugiej miseczce umieścić ricottę, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

Zwiększyłam proporcje o połowę, z czego wychodzi akurat 12 muffinek.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz