Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier, zmielone migdały i skórkę z pomarańczy - wymieszać i odstawić.
W drugiej miseczce umieścić mleko, rozpuszczone masło, jajko i sok z pomarańczy. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!