KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (22)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mazurek potrójnie śliwkowy

Data: 31 Marzec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Mazurek, który zawiera w sobie śliwki pod trzema postaciami. Są to drobno pokrojone śliwki kalifornijskie w kruchym cieście, powidła śliwkowe, którym jest ono posmarowane oraz cukierki - śliwki w czekoladzie. Całość pochlapana jest roztopioną białą czekoladą (następnym razem spróbuję zamienić ją na gorzką lub deserową - myślę, że wtedy wyjdzie równie pyszny mazurek, ale w wersji bardziej dla czekoladoholików :)). Ten mazurek nie jest tak słodki jak te tradycyjne, kajmakowe, choć do najlżejszych też nie należy :) Mimo to jest naprawdę przepyszny i zajadał się nim nawet mój mąż, który śliwki w czekoladzie omija szerokim łukiem ;) Do tego przygotować go można parę dni przed świętami, a ciasto upiec nawet tydzień wcześniej. Bardzo polecam, szczególnie, jeśli lubicie takie połączenia :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Śliwki drobno pokroić, odstawić. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, żółtka, posiekane śliwki i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim formę.

Piec w temperaturze 190°C przez około 20 - 25 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Całość:

Czekoladę roztopić z w kąpieli wodnej. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Śliwki w czekoladzie przekroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jak są duże).

Wystudzony kruchy spód posmarować powidłami. Na powidłach ułożyć śliwki, które polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz