KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Mazurek fistaszkowy a'la ''Snickers''

Data: 4 Kwiecień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Śmiało można powiedzieć, że jest to niespotykana odmiana mazurka :) Już samo w sobie słodko - słone połączenie jest stosunkowo rzadko wykorzystywane w deserach, a już tym bardziej w mazurku wielkanocnym. Są jednak amatorzy takich smaków, a ja sama byłam ciekawa wypróbowania takiej kompozycji. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i niecodzienne w smaku, ale trzeba przyznać, że także dość specyficzne i nie każdemu może przypaść do gustu. Sądzę jednak, że jeśli tylko lubicie batoniki typu Snickers, także i to ciasto Wam posmakuje :) Solone orzeszki ziemne wraz z masłem orzechowym sprytnie podkreślają smak czekolady i czynią ją bardziej wyrazistą. Polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na krem orzechowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Około 1/4 ciasta oddzielić. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Z pozostałego ciasta (1/4) uformować wałeczek i przykleić na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc obramowanie (lub także jako pasy, przechodzące ukośnie przez ciasto). Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Krem orzechowy:

Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.

Wykonanie:

Mleczną lub gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem orzechowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie równą warstwą rozsypać orzeszki ziemne. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową (nieregularnie, kleksami). Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz