Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Około 1/4 ciasta oddzielić. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Z pozostałego ciasta (1/4) uformować wałeczek i przykleić na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc obramowanie (lub także jako pasy, przechodzące ukośnie przez ciasto). Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.
Mleczną lub gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem orzechowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie równą warstwą rozsypać orzeszki ziemne. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową (nieregularnie, kleksami). Schłodzić w lodówce.
Smacznego!