KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Makowiec czekoladowy

Data: 8 Grudzień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 20 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Wyśmienite ciasto z rodzaju makowców (chyba jedno z moich ulubionych :)). To coś zdecydowanie dla osób, które z tradycyjnego makowca najchętniej zjadłyby samą masę makową :) Ten wypiek właśnie ją mocno przypomina - jest wilgotny, wyraźnie migdałowy i wypełniony bakaliami. Starta czekolada nie dominuje nad pozostałymi smakami. Naprawdę warto go wypróbować. Szczerze polecam!

Składniki

Na makowiec:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Makowiec:

Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystygnięcia. Dokładnie odsączyć z nadmiaru wody np. w lnianym ręczniczku kuchennym, a następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem*. (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i całkowicie wystudzić. Kolejno dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.)

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, aromat migdałowy i zmiksować. W razie konieczności dodać jeszcze trochę miodu lub ekstraktu migdałowego.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą makową.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto makowe przelać do formy, wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 175°C przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić, a następnie polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Smacznego!

Moje uwagi

* Do przygotowania masy makowej można też wykorzystać mak zmielony, dostępny w wybranych sklepach. Takiego maku nie trzeba już mielić - wystarczy zalać go wrzątkiem do przykrycia i wystudzić, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz