KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Magdalenki jogurtowe

Data: 11 Czerwiec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 12 min - 15 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Mięciusieńkie, wilgotne ciasteczka, pieczone w specjalnie dla nich przeznaczonych foremkach, które to właśnie nadają im ten charakterystycznych kształt muszelek :) Tak naprawdę to zarówno w smaku, jak i w strukturze przypominają raczej ciasto jogurtowe, a nie "typowe ciastka" :) Są przepyszne, myślę, że smakują o wiele lepiej niż się prezentują. Bardzo polecam!

Składniki

Na ok. 24 ciastka:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W drugim naczyniu wymieszać jogurt z przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier, miód i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Foremki do magdalenek posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do foremek, wypełniając je w około 3/4 pojemności*. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 - 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Wykorzystałam dokładnie taką formę na magdalenki: Forma do magdalenek PERFORMANCE.
Ciasta wystarczyło mi na podwójne wypełnienie formy, przy czym do każdego zagłębienia nakładałam po ok. 2 - 3 pełne łyżeczki ciasta.
Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz