KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche rogaliki z makiem

Data: 15 Grudzień 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 10 min
Czas oczekiwania: 2 h 
Czas pieczenia: 15 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Cudownie kruche, z typowo świątecznym nadzieniem makowym, za które może posłużyć zarówno domowa, jak i gotowa masa makowa (ja tym razem postawiłam na tą drugą, ale zdecydowanie polecam masę domowej roboty :)). Taki farsz cudownie komponuje się z maślanym kruchym ciastem... Jest to całkiem szybka w przygotowaniu przekąska, która może stanowić świetny sposób wykorzystania reszty masy makowej, pozostałej po tworzeniu innych słodkich wypieków :) Polecam, nie tylko na święta!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę makową:

Dodatkowo:

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania rogalików
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).

Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny (lub zostawić na całą noc).

W tym czasie przygotować masę makową.

Masa makowa:

Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystygnięcia. Dokładnie odsączyć z nadmiaru wody np. w lnianym ręczniczku kuchennym, a następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem*. (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i całkowicie wystudzić. Kolejno dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.)

Przygotować masę makową: gotowy mak dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wykonanie:

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło, które następnie pokroić radełkiem 4 razy (jak pizzę), tworząc w ten sposób 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć 1 czubatą łyżeczkę nadzienia, a następnie zwijając je ku środkowi - uformować rogaliki. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.

Rogaliki układać na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Do przygotowania masy makowej można też wykorzystać mak zmielony, dostępny w wybranych sklepach. Takiego maku nie trzeba już mielić - wystarczy zalać go wrzątkiem do przykrycia i wystudzić, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz