Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny (lub zostawić na całą noc).
W tym czasie przygotować masę makową.
Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystygnięcia. Dokładnie odsączyć z nadmiaru wody np. w lnianym ręczniczku kuchennym, a następnie dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem*. (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i całkowicie wystudzić. Kolejno dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.)
Przygotować masę makową: gotowy mak dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło, które następnie pokroić radełkiem 4 razy (jak pizzę), tworząc w ten sposób 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć 1 czubatą łyżeczkę nadzienia, a następnie zwijając je ku środkowi - uformować rogaliki. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!