Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Dodać płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Formę prostokątną o wymiarach 18 x 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy, wyrównać i lekko docisnąć. Podpiec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Kolejno wyjąć formę z piekarnika i na podpieczone ciasto równą warstwą wyłożyć maliny, a następnie resztę owsianej kruszonki. Wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec dalej w tej samej temperaturze przez około 35 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i (opcjonalnie) cynamonem.
Smacznego!