KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciasto owsiane z malinami

Data: 1 Sierpień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 18 x 25 cm.

Recenzja

Bardzo ciekawa i pyszna odmiana ciasta kruchego (bo z dodatkiem płatków owsianych) w połączeniu z intensywnie malinowym wnętrzem. Nadzienie tutaj to nic innego jak świeże maliny - i to w całkiem sporej ilości. Ich smak doskonale łączy się ze słodkim kruchym ciastem, które to jest tak bardzo kruche, że częściowo dosłownie się "ukrusza" :) Nie wpływa to jednak na smak deseru :) Bardzo polecam, szczególnie w zestawieniu z lodami :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę. Dodać płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę.

Formę prostokątną o wymiarach 18 x 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy, wyrównać i lekko docisnąć. Podpiec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia.

Kolejno wyjąć formę z piekarnika i na podpieczone ciasto równą warstwą wyłożyć maliny, a następnie resztę owsianej kruszonki. Wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec dalej w tej samej temperaturze przez około 35 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i (opcjonalnie) cynamonem.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: ilovebake.pl/.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz