Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać cukier z prawdziwej wanilii, zmiksować. Kolejno dodać 300 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i zagnieść do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać pozostałe 25 g mąki pszennej, a do drugiej 2 przesiane łyżki kakao. Każdą część ponownie zagnieść (ewentualnie dodać 2 - 4 łyżeczki wody). Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać jedna na drugiej (każda w innym kolorze), na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy. Lekko docisnąć palcami tak, aby się ze sobą skleiły. Kolejno spłaszczyć ciastka widelcem zanurzanym w mące, nadając im charakterystyczny wzorek.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!