KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kruche ciastka waniliowo - kakaowe

Data: 2 Sierpień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Tak jak wskazuje nazwa, ciasteczka te są połączeniem dwóch rodzajów ciast: waniliowego i kakaowego, przez co bardziej przyciągają uwagę niż gdyby były jednokolorowe :) Szybkie w przygotowaniu, bardzo kruche i uzależniające! Od razu podaję zwiększone proporcje, bo według mnie z oryginalnego przepisu wychodzi ich zdecydowanie za mało, niewspółmiernie do tempa, w jakim znikają :) Polecam!

Składniki

Na ok. 32 ciastka:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać cukier z prawdziwej wanilii, zmiksować. Kolejno dodać 300 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i zagnieść do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać pozostałe 25 g mąki pszennej, a do drugiej 2 przesiane łyżki kakao. Każdą część ponownie zagnieść (ewentualnie dodać 2 - 4 łyżeczki wody). Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać jedna na drugiej (każda w innym kolorze), na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia), zachowując odstępy. Lekko docisnąć palcami tak, aby się ze sobą skleiły. Kolejno spłaszczyć ciastka widelcem zanurzanym w mące, nadając im charakterystyczny wzorek.

Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz