W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy - wymieszać i przesiać. Dodać posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną, wymieszać. Kolejno dodać jajko oraz ciepłą mieszankę miodową i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 - 60 minut.
Formę prostokątną o wymiarach 22 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.
Masę marcepanową rozwałkować na wymiar formy pomiędzy dwoma kawałkami folii samoprzylepnej. Delikatnie przełożyć na ciasto w formie, a następnie posmarować powidłami. Drugą część schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i przełożyć do formy, na powidła. Lekko docisnąć.
Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i lekko wystudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Gdy lukier nieco zastygnie, pokroić ciasto na kwadraty.
Smacznego!