KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Data: 9 Grudzień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 24.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Pyszne, bardzo aromatyczne, korzenne ciasto kruche, przełożone migdałowo - śliwkowym nadzieniem i zwieńczone cienką warstwą lukru. Właściwie to bardziej pasującym określeniem niż "ciasto" jest właśnie "krajanka", która w smaku bardzo przypomina niektóre rodzaje pierniczków :) Za sprawą nadzienia blaty ciasta miękną, są wilgotne, a przy tym doskonale komponują się z marcepanem i powidłami. Każda kostka to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, dzięki czemu doskonale nastraja na bożonarodzeniowe święta :) Bardzo polecam, zarówno w okresie jesienno - zimowym, jak i na same święta! :)

Składniki

Na ciasto piernikowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, cukier i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy - wymieszać i przesiać. Dodać posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną, wymieszać. Kolejno dodać jajko oraz ciepłą mieszankę miodową i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 22 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.

Masę marcepanową rozwałkować na wymiar formy pomiędzy dwoma kawałkami folii samoprzylepnej. Delikatnie przełożyć na ciasto w formie, a następnie posmarować powidłami. Drugą część schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i przełożyć do formy, na powidła. Lekko docisnąć.

Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i lekko wystudzić.

Jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Gdy lukier nieco zastygnie, pokroić ciasto na kwadraty.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz