KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kostka Rocher

Data: 8 Listopad 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 35 min - 40 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Nieziemsko pyszna kostka, łącząca w sobie smaki orzechowo - "Nutellowe" oraz śmietankowe. Oba kremy idealnie się uzupełniają, przy czym warstwa śmietanowa fajnie łagodzi dosyć słodki krem Rocher. W efekcie końcowym pomimo tego, że ciasto jest dosyć "konkretne", to jednak wciąż nie jest mdłe i myślę, że bez problemu zjemy (minimum) jeden cały kawałek :) Poncz z likierem orzechowym to kolejny orzechowy akcent, z którego warto nie rezygnować. Całość rzeczywiście przywodzi na myśl popularne pralinki :) Nam bardzo smakowało i szczerze polecam!

Składniki

Na biszkopt orzechowo - kakaowy:

Na poncz:

Składniki na krem Rocher:

Na krem śmietankowy:

Na polewę czekoladową:

Ponadto:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt orzechowo - kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Na koniec dodać wymieszane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 40 minut lub krócej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem Rocher:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Serek mascarpone i Nutellę umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Dodać przestudzoną czekoladę, w kilku turach, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera, do połączenia. Na koniec dodać posiekane orzechy i zmiksować, do połączenia. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Kolejno przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.

Pierwszy blat ciasta dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu rocher, rozsmarować równomiernie po całości. Kolejno wyłożyć i rozsmarować cały krem śmietankowy. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć resztą ponczu. Na biszkopt wyłożyć resztę kremu rocher, rozsmarować i schłodzić ciasto w lodówce.

Wierzch schłodzonego ciasta polać gęstniejącą polewą czekoladową i udekorować pralinkami ferrero rocher. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz