Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać maślankę, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 55 - 65 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Żelatynę w proszku zalać 90 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch, a następnie, trzymając nóż pionowo, naciąć biszkopt około 1 cm od krawędzi i łyżką wydrążyć ciasto ze środka. Ścięte i wydrążone ciasto pokruszyć do miseczki i odstawić.
Banany obrać i ułożyć w wydrążonym cieście, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na banany wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego i rozsmarować równomiernie po całości tak, aby krem znajdował się także w przerwach między bananami. Wyłożyć pozostałe 2/3 kremu i uformować kopiec. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!