KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Grissini, czyli włoskie paluszki

Data: 30 Czerwiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 45 min - 1 h 
Czas pieczenia: 10 min - 15 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 15.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Chrupiące drożdżowe paluchy, które z każdym kęsem uzależniają coraz bardziej i sprawiają, że mimowolnie sięgamy po kolejny i kolejny... Każdy, kogo nimi częstuję nie poprzestaje na jednym czy dwóch paluszkach :) To nieporównywalna z kupnymi, idealna przekąska do piwa, na imprezę czy przy filmie. Można je zrobić z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw lub "suche", bez niczego. Ja tym razem postawiłam na mak i sezam, ale świetna jest też wersja z przyprawą do pizzy. Naprawdę bardzo polecam, sama robiłam je już wielokrotnie i nadal co jakiś czas do nich powracam :)

Składniki

Na paluszki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy), w tym z przyprawą do pizzy (jeśli robimy paluszki z takim wariantem smakowym). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (100 ml), sól, przyprawę do pizzy (jeśli robimy paluszki z takim wariantem smakowym), resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30 - 45 minut).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 równe części. Podsypując delikatnie mąką każdą część rozwałkować na duży i cienki prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt pociąć na wąskie paseczki o szerokości ok. 1 cm**. Im cieńsze paluszki uformujemy oraz im lepiej je upieczemy, tym wyjdą bardziej chrupiące.

Paluszki ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w niedużych odległościach od siebie. Przed ułożeniem na blaszce każdy paluch można jeszcze lekko zrolować w dłoni, uważając aby się nie przepołowił.

Paluszki przed pieczeniem posmarować oliwą, posypać ulubionymi ziarnami lub ziołami (jeśli wcześniej nie dodaliśmy do ciasta przyprawy do pizzy). Piec w temperaturze 200°C przez około 10 - 15 minut, do rumianego koloru. W ten sposób przygotować i upiec paluszki z pozostałego ciasta, jeśli do tej pory nie zużyliśmy całego.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli nie zamierzamy już posypać paluszków ziarnami ani ziołami.

** Paluszki można też uformować urywając kawałki ciasta i rolując je w dłoniach lub na blacie, oprószonych mąką, do momentu otrzymania długiego wałka. Uważam jednak, że ta metoda jest o wiele bardziej uciążliwa, czasochłonna i pracochłonna, dlatego zachęcam wałkowanie i wycinanie paluchów :)

Niestety strona źródłowa nie wyświetla się i przepis prawdopodobnie został z niej usunięty.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz