KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Fasolowe blondie z truskawkami

Data: 14 Lipiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Blondie to biała odmiana brownie, gdzie zamiast ciemnej czekolady wykorzystujemy właśnie białą. "Fasolowe" natomiast oznacza nic innego jak dodatek białej fasoli z puszki. Składnik mocno nietypowy w deserach, wręcz niespotykany i wydawałoby się, że niepasujący, a jednak doskonale się w nich odnajdujący :) To, że ciasto zawiera fasolę można wyczuć właściwie dopiero wiedząc, że się w nim znajduje (nie sądzę, aby losowo próbująca osoba sama się tego domyśliła). Niemniej jednak wpływa ona na smak efektu końcowego, tak jak i biała czekolada. Ciasto jest naprawdę przepyszne! Bardzo, bardzo wilgotne (jak na brownie i blondie przystało), a dodatkowo letnie w smaku i nie mdłe, dzięki truskawkom na wierzchu. Szczerze polecam, zwłaszcza, jeśli poszukujecie nietypowych, tudzież bezglutenowych słodkości :)

Składniki

Na blondie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Fasolę odcedzić na sitku, przepłukać wodą i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować, mniejsze przekroić na połówki, a większe pokroić na plasterki.

Oddzielić żółtka od białek. W naczyniu umieścić fasolę, żółtka, cukier i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksować blenderem, do połączenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą fasolową.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch delikatnie powciskać truskawki, układając je rozcięciami ku górze.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz