Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
Fasolę odcedzić na sitku, przepłukać wodą i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować, mniejsze przekroić na połówki, a większe pokroić na plasterki.
Oddzielić żółtka od białek. W naczyniu umieścić fasolę, żółtka, cukier i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksować blenderem, do połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą fasolową.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Na wierzch delikatnie powciskać truskawki, układając je rozcięciami ku górze.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!