W naczyniu wymieszać płatki owsiane, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać łyżką, do połączenia. Odstawić na 15 minut do nasiąknięcia płatków.
Po tym czasie ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania - jeśli jest zbyt suche, należy dodać 1 - 2 łyżki puree z dynii, natomiast jeśli zbyt mokre, to 1 - 2 łyżki płatków owsianych. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, po około 30 g każda (najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczyć łyżką, zwilżaną w wodzie (ciastka nie powinny być zbyt cienkie, by po upieczeniu nie były twarde).
Piec w temperaturze 175°C przez około 15 - 17 minut, w zależności od grubości ciastek - powinny się zarumienić na brzegach i od spodu. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu posmarować ciasteczka lukrem.
Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i cynamonem. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Smacznego!