Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 125 ml), cukier (ok. 50 g), jajko, ekstrakt z wanilii, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
W tym czasie przygotować masę serową.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. W razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 6 - 8 mm. Połowę prostokąta posmarować przygotowanym twarożkiem. Przykryć ją drugą częścią prostokąta.
Nowo powstały prostokąt przekroić (wszerz) na pół. Następnie każdą część podzielić na 6 części, o szerokości około 3 cm - powstanie 12 małych prostokątów.
Każdy mały prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu posmarować bułeczki lukrem. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Smacznego!