KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z serkiem

Data: 9 Luty 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Dobre, domowej roboty drożdżówki to według mnie jedna z lepszych propozycji śniadaniowych :) Ich smak jest nieporównywalny z tymi sklepowymi, które bardzo często robią się czerstwe już następnego dnia... Tym razem przygotowałam bułeczki na słodko z samym twarożkiem, bez dodatków. Są pyszne, wilgotne i mięciutkie. Niczego bym w nich nie zmieniła - po prostu doskonałe! :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 125 ml), cukier (ok. 50 g), jajko, ekstrakt z wanilii, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

W tym czasie przygotować masę serową.

Nadzienie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. W razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 6 - 8 mm. Połowę prostokąta posmarować przygotowanym twarożkiem. Przykryć ją drugą częścią prostokąta.

Nowo powstały prostokąt przekroić (wszerz) na pół. Następnie każdą część podzielić na 6 części, o szerokości około 3 cm - powstanie 12 małych prostokątów.

Każdy mały prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu posmarować bułeczki lukrem. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: slodkiefantazje.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz