KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki z musem jabłkowym

Data: 20 Sierpień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Zdjęcia nie oddają tego, jak pyszne są te bułeczki :) Mięciutkie, z mnóstwem pysznego jabłkowego nadzienia, pokryte delikatnym lukrem... wprost rozpływają się w ustach! Nam bardzo smakowały, robiłam je już dwukrotnie i jestem pewna, że zrobię jeszcze nie raz :) Polecam i Wam, bo naprawdę warto!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (125 ml), cukier (ok. 55 g), jajko, ekstrakt z wanilii, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać masło i cukier. Poddusić aż jabłka wyraźnie zmiękną, a następnie zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie rodzynki. Wymieszać i przestudzić.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować placuszek (rozwałkowując lub za pomocą dłoni) o średnicy ok. 8 - 10 cm. Na środku każdego placka umieścić kopiastą łyżkę przestudzonego nadzienia. Zlepić brzegi placków, dokładnie dociskając. Uformować okrągłe bułeczki, a następnie ułożyć je złączeniem w dół na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Płatki migdałowe chwilę podprażyć na suchej patelni. Następnie przygotować lukier. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i ewentualnie sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Po wystudzeniu bułeczki posmarować lukrem i natychmiast obsypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: slodkiefantazje.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz