KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżówki-serca z orzechowym nadzieniem

Data: 30 Listopad 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 15 min - 17 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Bułeczki z rewelacyjnym, orzechowym farszem, powstałym na bazie orzechów włoskich, który dzięki dodatkowi brązowego cukru oraz cynamonu, czyni je niezwykle jesiennym wypiekiem... Ja swoje bułeczki uformowałam na kształt serduszek, tak jak autorka, ale równie dobrze mogą to być zwykłe "ślimaki" lub też, inny ulubiony przez Was wzór :) Bardzo polecam, nie tylko orzechożercom! :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. W razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 80 ml), cukier (1,5 łyżki), sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. W razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować nadzienie orzechowe.

Nadzienie:

Wszystkie składniki na nadzienie orzechowe wymieszać, lekko rozcierając, do połączenia.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (około 65 g każda). Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować przygotowanym nadzieniem, a następnie zwinąć w taki sposób jak naleśniki. Kolejno każdy "naleśnik" złożyć na pół, a następnie ostrym nożem przeciąć go wzdłuż w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozcięte części wywinąć na boki w taki sposób, aby otrzymać kształt serca.

Bułeczki ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 - 40 minut, do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 17 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: mojewypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz