Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 75 ml), żółtko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
W tym czasie przygotować nadzienie do tarty.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Dusić na małym ogniu z tymiankiem, aż zmięknie i zrobi się szklista (można podlać odrobiną wody). Boczek pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i dusić jeszcze przez ok. 5 minut. Ściągnąć patelnię z palnika, odstawić.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i ser. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Formę na tartę (lub tortownicę) o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką i wyłożyć na dno formy, formując dość wysoki brzeg. Na ciasto równomiernie wyłożyć przesmażoną cebulę z boczkiem, a następnie polać sosem jajeczno - serowym.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, podawać ciepłą lub wystudzoną.
Smacznego!