KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Drożdżowa tarta cebulowa z boczkiem

Data: 20 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 45 min - 1 h 
Czas pieczenia: 35 min - 40 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Od dawna już planowałam upiec tę tartę... Kusiła mnie swoim farszem i możliwością smakowania nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Duszona cebulka, wzbogacona o tymianek i wędzony boczek wraz z serowo - jajecznym sosem tworzy wyśmienitą kompozycję :) A zapach, unoszący się w trakcie jej przygotowywania - nieziemski! Bardzo polecam na wszelkiego rodzaju pikniki, wycieczki lub po prostu w domu, na kolację :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 75 ml), żółtko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).

W tym czasie przygotować nadzienie do tarty.

Nadzienie:

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Dusić na małym ogniu z tymiankiem, aż zmięknie i zrobi się szklista (można podlać odrobiną wody). Boczek pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i dusić jeszcze przez ok. 5 minut. Ściągnąć patelnię z palnika, odstawić.

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i ser. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Formę na tartę (lub tortownicę) o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką i wyłożyć na dno formy, formując dość wysoki brzeg. Na ciasto równomiernie wyłożyć przesmażoną cebulę z boczkiem, a następnie polać sosem jajeczno - serowym.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, podawać ciepłą lub wystudzoną.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można zastąpić kiełbasą.
Źródło: kuchniaagaty.pl.
Trochę zmieniłam proporcje farszu.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz