KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Danisze z owocami

Data: 27 Czerwiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 12 h  - 16 h 
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Bułeczki te były moim pierwszym starciem z ciastem duńskim. Nie przypominam sobie, abym wcześniej go kiedykolwiek próbowała, a jeśli nawet to pewnie nie miałam pojęcia, że jest to właśnie ciasto duńskie :) Zaciekawiona przepisem postanowiłam więc spróbować i przygotować je samodzielnie, pod postacią drożdżówek wypełnionych owocami. Ciasto okazało się wyśmienite! Zupełnie inne niż przy zwykłych drożdżówkach - bardziej kruche (za sprawą dużej ilości masła) i o bardzo ciekawej strukturze. Doskonale łączy się z owocami. Naprawdę polecam, zwłaszcza, że pracy przy nim nie jest wcale tak dużo jak to się może wydawać :) Potrzeba tylko trochę więcej czasu na "leżakowanie" niż przy typowym cieście drożdżowym :)

Składniki

Na ciasto duńskie:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto duńskie:

Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.

Przy użyciu drożdży suszonych: Do większej miski wsypać mąkę, drożdże suszone, sól, cukier i wymieszać.

Przy użyciu drożdży świeżych: Drożdże świeże rozpuścić w mleku. Do większej miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.

Do masy z drożdżami dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Dodać mokre składniki i wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Nie wyrabiać: ciasto może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (maks. do 4 dni).

Zimne ciasto wyciągnąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.

Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na kwadrat o wymiarach ok. 50 x 50 cm. Złożyć go na 3 części, zakładając lewy i prawy bok do środka (zagięte boki mają się znajdować z lewej i prawej strony). Ciasto obrócić o 90° tak, aby zagięte boki były teraz na górnej i dolnej stronie ciasta. Ponownie rozwałkować ciasto na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.

Te czynności powtórzyć trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, o grubości około 0,5 cm.

Przygotowany prostokąt pociąć na 3 paski, a następnie każdy pasek podzielić na 4 części - powstanie 12 małych prostokątów.Każdy prostokąt w myśli podzielić na pół: jedną połowę naciąć nożem (po skosie) kilka razy, a na drugiej ułożyć przygotowane nadzienie. Zlepić brzegi prostokąta, dokładnie dociskając. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienie:

Czereśnie (lub inne owoce) wymieszać z cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo kwaśne są owoce. Dodać mąkę i wymieszać.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mogą być mrożone - należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie nadmiar wody
Źródło: mojewypieki.com.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz