Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.
Przy użyciu drożdży suszonych: Do większej miski wsypać mąkę, drożdże suszone, sól, cukier i wymieszać.
Przy użyciu drożdży świeżych: Drożdże świeże rozpuścić w mleku. Do większej miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.
Do masy z drożdżami dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Dodać mokre składniki i wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Nie wyrabiać: ciasto może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (maks. do 4 dni).
Zimne ciasto wyciągnąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na kwadrat o wymiarach ok. 50 x 50 cm. Złożyć go na 3 części, zakładając lewy i prawy bok do środka (zagięte boki mają się znajdować z lewej i prawej strony). Ciasto obrócić o 90° tak, aby zagięte boki były teraz na górnej i dolnej stronie ciasta. Ponownie rozwałkować ciasto na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.
Te czynności powtórzyć trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, o grubości około 0,5 cm.
Przygotowany prostokąt pociąć na 3 paski, a następnie każdy pasek podzielić na 4 części - powstanie 12 małych prostokątów.Każdy prostokąt w myśli podzielić na pół: jedną połowę naciąć nożem (po skosie) kilka razy, a na drugiej ułożyć przygotowane nadzienie. Zlepić brzegi prostokąta, dokładnie dociskając. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Czereśnie (lub inne owoce) wymieszać z cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo kwaśne są owoce. Dodać mąkę i wymieszać.
Smacznego!