Herbatniki, Nutellę i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).
Żelatynę w proszku zalać 80 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Twaróg, cukier puder, kakao i przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy*. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Truskawki (lub inne owoce) umyć i w zależności od użytych owoców - odszypułkować je, a większe z nich przekroić na połówki lub mniejsze kawałki.
Na wierzch masy serowej ściśle poukładać owoce (truskawki układając rozcięciami ku górze), delikatnie powciskać w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego!
* Gdyby czekolada, pomimo ostudzenia, zważyła się po dodaniu do masy serowej, nadal możemy otrzymać gładki, jednolity sernik :) Masę serową należy podgrzewać na parze lub w mikrofalówce, mieszając co chwilę, do momentu, aż grudki czekolady całkowicie się roztopią.
** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.