KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Czekoladowy sernik na zimno

Data: 7 Kwiecień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 5 h  - 10 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Smakuje jak najlepszy serek homogenizowany o smaku czekolady! Delikatny, kremowy, mocno czekoladowy i rozpływający się w ustach. Nic więc dziwnego, że znika w mgnieniu oka :) Galaretka na wierzchu doskonale uzupełnia całość. Jeśli lubicie takie połączenia, koniecznie go wypróbujcie - ja sama jeszcze nie raz do niego wrócę :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Dodatkowo:

  • 400 g dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, maliny)
  • 2 opakowania dowolnej galaretki (np. truskawkowej, brzoskwiniowej, wiśniowej)
Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki, Nutellę i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Żelatynę w proszku zalać 80 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Twaróg, cukier puder, kakao i przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy*. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy.

Wykończenie:

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Truskawki (lub inne owoce) umyć i w zależności od użytych owoców - odszypułkować je, a większe z nich przekroić na połówki lub mniejsze kawałki.

Na wierzch masy serowej ściśle poukładać owoce (truskawki układając rozcięciami ku górze), delikatnie powciskać w masę. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada, pomimo ostudzenia, zważyła się po dodaniu do masy serowej, nadal możemy otrzymać gładki, jednolity sernik :) Masę serową należy podgrzewać na parze lub w mikrofalówce, mieszając co chwilę, do momentu, aż grudki czekolady całkowicie się roztopią.

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Źródło: smakuje.blox.pl.
Trochę urozmaiciłam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz