Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać mak, wymieszać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać skórki otarte z cytryn, zmiksować. Na koniec na przemian dodawać przesiane suche składniki oraz mleko, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie. W tym czasie przygotować poncz*.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać.
Jeszcze ciepłe ciasto nasączyć z wierzchu przygotowanym ponczem. Kolejno wyjąć ciasto z formy, umieścić je w niej z powrotem "do góry nogami" i nasączyć resztą ponczu.
Smacznego!