Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: cukier (ok. 35 g), jajka, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Cukier brązowy wymieszać z cynamonem.
Formę keksową o długości ok. 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 60 cm (ewentualnie 30 x 50 cm). Wierzch posmarować roztopionym i przestudzonym masłem (odkładając 1 łyżkę masła na bok), a następnie równomiernie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (również odkładając 1 łyżkę). Przygotowany prostokąt pociąć wzdłuż krótszego boku na 6 pasków o szerokości ok. 10 cm. Kolejno 3 paski ułożyć jeden na drugim i pokroić w poprzek na 6 kawałków o wymiarach ok. 5 x 10 cm. W ten sam sposób ułożyć i pokroić pozostałe 3 paski ciasta.
Gotowe kawałki ciasta wkładać bokiem do przygotowanej keksówki (na sztorc). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut.
Ciasto przed pieczeniem posmarować pozostałym masłem i resztą cukru z cynamonem. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 35 minut, do mocno złotego brązu. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!