KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Data: 8 Styczeń 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 1 h 50 min - 2 h 10 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 11 x 30 cm.

Recenzja

Bardzo ciekawa i wciągająca forma ciasta drożdżowego, które w smaku do złudzenia przypomina popularne cynamonowe drożdżówki. Tutaj również za cały aromat, smak oraz wilgotną strukturę wypieku odpowiada "smarowidło" z roztopionego masła, cukru trzcinowego i cynamonu, którym smarujemy poszczególne fragmenty ciasta, jeszcze przed jego złożeniem i umieszczeniem w foremce. Efekt końcowy jest wyśmienity i znika dosłownie w mgnieniu oka! :) Ogromnie polecam, zwłaszcza, że przygotowanie go wcale nie jest tak trudne jak to się może wydawać :)

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: cukier (ok. 35 g), jajka, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Cukier brązowy wymieszać z cynamonem.

Wykonanie:

Formę keksową o długości ok. 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 60 cm (ewentualnie 30 x 50 cm). Wierzch posmarować roztopionym i przestudzonym masłem (odkładając 1 łyżkę masła na bok), a następnie równomiernie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (również odkładając 1 łyżkę). Przygotowany prostokąt pociąć wzdłuż krótszego boku na 6 pasków o szerokości ok. 10 cm. Kolejno 3 paski ułożyć jeden na drugim i pokroić w poprzek na 6 kawałków o wymiarach ok. 5 x 10 cm. W ten sam sposób ułożyć i pokroić pozostałe 3 paski ciasta.

Gotowe kawałki ciasta wkładać bokiem do przygotowanej keksówki (na sztorc). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut.

Ciasto przed pieczeniem posmarować pozostałym masłem i resztą cukru z cynamonem. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 35 minut, do mocno złotego brązu. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Trochę zmodyfikowałam przepis.

Zobacz też

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz