KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto z kiwi

Data: 6 Czerwiec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 30 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Ciasto bez pieczenia, z nietypowym dodatkiem owocowym, który nie tylko wnosi tu ciekawy kolor, ale i niespotykany w deserach smak. Połączenie słodkiej masy budyniowej z nieco kwaskowatym smakiem dojrzałego kiwi doskonale się uzupełnia i razem smakuje jeszcze lepiej niż się tego spodziewałam :) Zajadał się nim także mój tata, który kiwi jako takiego w ogóle nie jada :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na krem budyniowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Krem budyniowy:

W garnuszku zagotować 450 ml mleka z cukrem.

W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 200 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.

Kiwi obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 4 - 5 mm.

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ściśle ułożyć plasterki kiwi, na które wyłożyć drugą warstwę herbatników, 1/3 kremu oraz resztę kiwi. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować resztę kremu. Zalać tężejącą galaretką.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.
Odrobinę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz