KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i galaretką

Data: 28 Marzec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Jedno z szybszych i prostszych w wykonaniu ciast :) Myślę, że bez trudu poradziłoby sobie z nim dziecko lub nie mający nic wspólnego z kuchnią facet :P Nie potrzebujemy tu piekarnika i miksera właściwie też nie - równie dobrze kwaśną śmietanę możemy wymieszać z cukrem pudrem za pomocą rózgi kuchennej. Mogłoby się wydawać, że jest to bardzo zwyczajny deser, bo w końcu nie zawiera żadnych szczególnych składników, a jednak ma w sobie coś takiego, że oprócz prostoty wykonania, wyróżnia się też cudownym smakiem :) Jest lekkie, delikatne, z owocowym akcentem, przez co można go zjeść więcej niż jeden (spory) kawałek :) Robiłam je już nie raz, również w wersji truskawkowej, którą także bardzo polecam!

Składniki

Na masę śmietanową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.

W dużym naczyniu umieścić kwaśne śmietany i cukier puder. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Biszkopty zanurzać w masie śmietanowej i układać jeden obok drugiego w formie prostokątnej o wymiarach 23 x 34 cm. W ten sposób ułożyć 3 warstwy biszkoptów. Po ułożeniu ostatniej warstwy, lekko docisnąć biszkopty do spodu tak, aby wolne przestrzenie pomiędzy nimi dokładnie wypełniły się śmietaną. Pozostałą masę śmietanową wylać na wierzch i wyrównać.

Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki. Ściśle ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można też wykorzystać inne owoce np. układając połówki lub plasterki truskawek, a następnie zalewając je galaretką truskawkową :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz