KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (31)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Prince Polo

Data: 13 Marzec 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Orzechowe na wskroś ciasto, z wykorzystaniem popularnych orzechowych wafelków oraz sporej ilości orzechów włoskich. Niestandardowe, przełożone rewelacyjnym (!) kremem z kawałkami tych właśnie batoników oraz posiekanej białej i gorzkiej czekolady podbije serce każdego, kto choć trochę lubi orzechy :) Pomimo sporek ilości kremu, ciasto nie jest mdłe ani przesłodzone, a wręcz rozpływa się w ustach! Baaardzo polecam! :)

Składniki

Na ciasto orzechowe:

Na krem orzechowo - budyniowy:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto orzechowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W miseczce wymieszać wiórki kokosowe, zmielone i posiekane orzechy oraz wafelki Prince Polo. Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodać wymieszane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem orzechowo - budyniowy:

W garnuszku zagotować 2,5 szklanki mleka.

W miseczce utrzeć żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałą 1 szklankę mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać posiekane obie czekolady oraz wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Wykonanie:

W formie prostokątnej o wymiarach 23 x 34 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć połowę kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć ciastem orzechowym, na który wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Kolejno ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wylać gęstniejącą polewę czekoladową, rozsmarować. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: zjemto.blox.pl.
Zrobiłam inną polewę.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-04-13 14:22
Herbatniki przekładamy pysznym kremem i mam pytanie co zrobic z ciastem które robiliśmy z białek???
Na paterce
2020-04-14 15:05
Ono znajduje się w samym środku przekładańca. Poszczególne warstwy są następujące: herbatniki - krem - ciasto orzechowe z białek - krem - herbatniki - polewa. Opisałam to też na końcu opisu przygotowania :)
Odpowiedz