Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W miseczce wymieszać wiórki kokosowe, zmielone i posiekane orzechy oraz wafelki Prince Polo. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodać wymieszane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
W garnuszku zagotować 2,5 szklanki mleka.
W miseczce utrzeć żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałą 1 szklankę mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać posiekane obie czekolady oraz wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.
W formie prostokątnej o wymiarach 23 x 34 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć połowę kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć ciastem orzechowym, na który wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Kolejno ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wylać gęstniejącą polewę czekoladową, rozsmarować. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!