KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Michałek

Data: 27 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 30 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 
Czas pieczenia: 45 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Przepyszne, orzechowo - kakaowe ciasto kremowe, którego nazwa wcale nie jest przypadkowa :) W głównej masie znajduje się bowiem całkiem spora ilość pokruszonych cukierków - "Michałków". Taki krem, na bazie serka mascarpone świetnie współgra z kakaowym biszkoptem, mocno nasączonym wiśniówką. Aby całość nie była mdła, ciasto dodatkowo pokrywa cienka warstwa konfitury wiśniowej oraz delikatnie posłodzona bita śmietana, które przełamują i równoważą smaki. Dzięki temu ciasto nie jest ciężkie ani przesłodzone. Zrobiłam je na spotkanie rodzinne, po którym do zdjęć zostały mi raptem 2 kawałki :P Było jednak tak pyszne i zyskało taką aprobatę, że musiałam je udokumentować, choćby w tak skromnej ilości :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kakaowe:

oraz

Na poncz:

Na krem michałkowy:

Na krem śmietankowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kakaowe:

W garnuszku umieścić wodę, olej, cukier i kakao. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Cienkim strumieniem wlewać wystudzoną mieszankę, cały czas mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem michałkowy:

Schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać zaparzoną i wystudzoną kawę oraz likier, zmiksować. Na koniec dodać posiekane Michałki i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Krem śmietankowy:

Żelatynę w proszku zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać (jeśli dajemy wodę).

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Kolejno przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.

Pierwszy blat ciasta dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć konfiturę lub powidła, rozsmarować równomiernie po całości. Na konfiturę wyłożyć krem michałkowy, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć resztą ponczu***. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać startą czekoladą i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Moje uwagi

* Wodę możemy całkiem pominąć lub dodać jej do smaku, według gustu - wszystko w zależności od tego jak mocną nalewką dysponujemy oraz czy chcemy, żeby w cieście rzeczywiście było czuć procenty :)

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę kremu śmietankowego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

*** W razie konieczności można dorobić ponczu.

Źródło: zjemto.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz