KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Japonka

Data: 3 Grudzień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 3 h  - 4 h 
Czas pieczenia: 45 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Wariacja na temat znanego niektórym ciasta japońskiego, czyli ucieranego ciasta z dodatkiem suchego mielonego maku oraz startych jabłek. Tutaj takie właśnie ciasto dodatkowo pokryte jest warstwą serowo - brzoskwiniową, na której rozprowadzona jest jabłkowo - brzoskwiniowa bardzo gęsta galaretka. W efekcie całość wygląda ciekawiej i jakby bardziej efektownie niż zwykłe ciasto japońskie :) Do tego smaki poszczególnych warstw świetnie do siebie pasują i się uzupełniają. Polecam wypróbować, nawet jeśli samego ciasta japońskiego jeszcze nie robiliście :)

Składniki

Na ciasto makowe:

Na piankę brzowskwiniową:

Na galaretkę jabłkową:

  • 300 g jabłek (waga po obraniu)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (można zastąpić pomarańczową)
Zmień jednostki

Przepis

Na ciasto makowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystygnięcia. Dokładnie odsączyć z nadmiaru wody np. w lnianym ręczniczku kuchennym. (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i całkowicie wystudzić.)

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać aromat migdałowy, odcedzony mak, odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i zmiksować do połączenia. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę**. Dodać do ciasta makowego i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.

Pianka brzoskwiniowa:

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Serek kremowy dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, a następnie z 1 szklanką tężejącej galaretki. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Piankę równomiernie wyłożyć na ciasto makowe. Schłodzić w lodówce przez około 15 - 30 min., do stężenia.

Galaretka jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zmiksować z pozostałą 0,5 szklanki tężejącej galaretki***. Schłodzić do momentu, aż zacznie tężeć, a następnie wyłożyć na piankę brzoskwiniową.

Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia masy.

Smacznego!

Moje uwagi

* Równie dobrze możecie użyć maku niemielonego - trzeba go wówczas, po zalaniu wrzątkiem i odcedzeniu, dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.

** Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

*** Gdyby galaretka zdążyła już za bardzo stężeć, zawsze można ją rozpuścić na parze lub w mikrofalówce :)

Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz