KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto ''Jajka sadzone''

Data: 2 Wrzesień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 38 cm.

Recenzja

Wierzch tego ciasta, jak sama nazwa wskazuje, przypomina (a przynajmniej powinien przypominać :P ) właśnie jajka sadzone :) Tworzy je wilgotne ciasto ucierane oraz wyśmienita masa budyniowo - śmietanowa, na której to poukładane są połówki moreli z syropu, symbolizujące żółtka jaj. W przypadku braku moreli można spróbować wykorzystać brzoskwinie z puszki, którym przed wyłożeniem na ciasto warto nadać mniejszy, okrągły kształt. Ja tym razem użyłam właśnie brzoskwiń i efekt smakowy pozostaje taki sam :) Całość dodatkowo pokrywa cienka warstwa galaretki morelowej (bądź brzoskwiniowej). To jedno z tych ciast, które nie tylko nietypowo się prezentują, ale i niebanalnie smakują :) Delikatne, wilgotne, kremowe i z owocowym akcentem... naprawdę wyśmienite! Dlatego też robiłam je już kilka razy i nadal lubię powtarzać :) Bardzo polecam!

Składniki

Na masę budyniowo-śmietanową:

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masa budyniowo-śmietanowa:

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 80 gramów cukru. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zimny budyń wymieszać ze śmietaną za pomocą trzepaczki lub na niskich obrotach miksera. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku. Odstawić.

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło, cukier i cukier z prawdziwej wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać szczyptę soli, zmiksować. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Na koniec dodawać na przemian przesiane suche składniki oraz mleko, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić w formie.

Całość:

Morele odsączyć na sitku (soku nie wylewać!).

Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniowo - śmietanową, rozsmarować równomiernie po całości. Na wierzch ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Żelatynę w proszku zalać 250 ml soku morelowego (z puszki), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Ostudzony, ale wciąż płynny sok z żelatyną wylać na ciasto. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Mogą być brzoskwinie, ale nie należy wykładać całych połówek tylko kawałki owoców, wykrojone do rozmiarów moreli.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz