KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto gryczane z budyniem i brzoskwiniami

Data: 27 Kwiecień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 45 min - 50 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Dosyć specyficzne, bezglutenowe ciasto, o ciekawym (i dla mnie zupełnie niespotykanym w słodkich wypiekach) smaku. I przyznam, że chociaż smak kaszy gryczanej jest tu wyraźnie wyczuwalny, to pomimo tego, że za nią nie przepadamy, ciasto okazało się być naprawdę bardzo smaczne :) W takiej postaci kasza zyskuje zupełnie nowy charakter. Ciasto jest wyraziste w smaku, doskonale współgra z budyniem i brzoskwiniami. a całość świetnie podkreśla migdałowa kruszonka. Nawet, jeśli nie posiadacie mąki gryczanej lub macie trudności z jej nabyciem, zawsze możecie zmielić suche ziarna kaszy gryczanej (ja tym razem tak właśnie zrobiłam). Polecam, zwłaszcza jeśli poszukujecie nowych smaków lub jecie tylko produkty bezglutenowe* :)

Składniki

Na ciasto ucierane:

Na budyń:

Na kruszonkę***:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Budyń:

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 400 ml mleka i 50 g cukru. Ściągnąć z palnika.

Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami***. Odstawić.

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać mleko, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Całość:

Brzoskwinie odsączyć na sitku, a następnie pokroić w grubsze plasterki.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Na cieście ułożyć plasterki brzoskwiń, a następnie kleksami wyłożyć budyń. Wierzch posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeśli rzeczywiście nie możecie spożywać produktów, zawierających gluten, upewnijcie się, czy wszystkie pozostałe składniki (budyń, orzechy, proszek do pieczenia) są na pewno bezglutenowe.

** Zamiast używać gotowej mąki gryczanej można samemu zmielić ziarna kaszy gryczanej.

*** Kruszonka z tego przepisu jest bardzo wilgotna i nie kruszy się tak, jak tradycyjna na mące pszennej. Ja do mojej dodatkowo dałam jakieś 3 łyżki mąki gryczanej, ale nie jest to konieczne.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz