KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Dynastia

Data: 27 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 30 min - 40 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Przepyszne ciasto, składające się z kilku, zupełnie różnych warstw, które razem doskonale się uzupełniają i tworzą zaskakująco udany efekt końcowy :) Znajdziemy tu ciasto kakaowe, kokosowe, galaretkę z brzoskwiniami oraz znakomity krem budyniowy na bazie syropu brzoskwiniowego. Dopełnieniem całości jest zaś polewa z białej czekolady. Muszę przyznać, że robiąc to ciasto, nie sądziłam, że brzoskwinie tak bardzo lubią się z kokosem :) Ciasto wymaga co prawda trochę pracy, ale rozkładając ją sobie na 2 dni, nie odczujemy tego aż tak bardzo, a sam efekt końcowy wynagrodzi wszystko :) Kompozycja smaków jest tu naprawdę warta wypróbowania. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasta kakaowe i kokosowe:

Na galaretkę z brzoskwiniami:

Na krem brzoskwiniowo - budyniowy:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasta kakaowe i kokosowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać przesiane kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

W ten sam sposób upiec ciasto kokosowe. Oba ciasta wystudzić.

Galaretka z brzoskwiniami:

Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie wymieszać z kawałkami brzoskwiń. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.

Krem brzoskwiniowo - budyniowy:

W garnuszku zagotować 150 ml soku z puszki po brzoskwiniach wraz z cukrem.

W miseczce zmiksować żółtko, jajko, obie mąki i pozostałe 100 ml soku z puszki. Wlać na zagotowany sok, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Wykonanie:

Ciasto kakaowe umieścić w formie. Na nie wyłożyć 2 - 3 łyżki kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Na galaretkę ponownie wyłożyć 2 - 3 łyżki kremu, rozsmarować. Przykryć ciastem kokosowym, na który wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Na masie ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: gotujebolubie.pl.
Robiąc to ciasto kolejnym razem, zwiększę nieco ilości kremu tak, aby w miejscach, w których ma on sklejać poszczególne warstwy ciasta, było go trochę więcej.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-11-03 16:58
Ciasto wygląda wspaniale ( i pewnie smakuje jeszcze lepiej) i niedługo zrobię je, ale mam malutkie pytanie: Czy ciasto kokosowe można zostawić np. lodówce, lub w temperaturze pokojowej na czas pieczenia ciasta kakaowego, czy trzeba piec od razu na dwóch blachach, ewentualnie zrobić ciasto w dwóch partiach?????
Gość
2020-11-04 14:59
Ciasto kokosowe jak najbardziej można zostawić w temperaturze pokojowej (myślę, że nie ma potrzeby trzymania go w lodówce) :) Można nawet przygotować je dzień wcześniej i rozłożyć sobie pracę na dwa dni :)
Odpowiedz