KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Doniczka

Data: 24 Październik 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 25 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Przepyszne ciasto kremowe o intrygującej nazwie oraz charakterystycznym, przyciągającym uwagę wyglądzie. Wystarczy na nie spojrzeć i od razu wiadomo, skąd nazwa "Doniczka" :) Z samą ziemią ciasto nie ma jednak absolutnie nic wspólnego (i całe szczęście :)). Mamy tu biszkopt kakaowy, nasączony nieziemsko pysznym ponczem kawowo - adwokatowym oraz krem budyniowy z dodatkiem kawy i kakao. Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach, nie jest mdłe ani ciężkie, jak to czasami bywa przy tego typu słodkościach. Nam bardzo smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę :) Polecam!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na kakaowy krem budyniowy:

Na poncz*:

Dodatkowo:

  • świeże listki mięty, do dekoracji
Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Kakaowy krem budyniowy:

W rondlu zagotować 250 ml mleka z cukrami.

W miseczce zmiksować żółtka, mąkę i pozostałe 250 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać kawę, kakao i ajerkoniak, zmiksować do połączenia.

Poncz:

Do lekko ostudzonej kawy dodać likier - wymieszać i odstawić.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch na grubość ok. 0,5 cm. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Odciętą część ciasta pokruszyć do miseczki i odstawić.

Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta, lekko docisnąć. Wierzch udekorować listkami mięty.

Smacznego!

Moje uwagi

* W razie konieczności można dorobić ponczu.

Źródło: www.obzarciuch.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz