KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto "Delicja pomarańczowa"

Data: 3 Październik 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 14.
Średnica blachy: 24 cm.

Recenzja

Tak jakby "powiększenie" znanego każdemu ciasteczka, złożonego z biszkopcika, galaretki i polewy czekoladowej. Tutaj również mamy biszkoptowy spód oraz galaretkę z cząstkami pomarańczy, którą pokrywa nie polewa, a rewelacyjny, mocno czekoladowy mus. Prawdziwe niebo w gębie! :) Dzięki temu, że biszkopt jest dodatkowo nasączony ponczem, całość wychodzi wilgotna i soczysta. Każda warstwa doskonale uzupełnia pozostałe dwie. Świetna alternatywa dla tradycyjnych tortów :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na biszkopt:

Na poncz:

Na galaretkę z pomarańczami:

Na mus czekoladowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Galaretka z pomarańczami:

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Pomarańcze umyć, obrać i podzielić na cząstki, które następnie obrać z najmniejszych błonek. Grubsze cząstki można przekroić 2 lub 3 cieńsze kawałki.

Mus czekoladowy:

Mus czekoladowy przygotować dopiero przed samym wyłożeniem na galaretkę, po jej całkowitym stężeniu.

Czekoladę roztopić z masłem, sokiem i likierem w kąpieli wodnej. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Zdjąć z palnika i przestudzić.

W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana.

Do sosu czekoladowego dodawać po jednym żółtku, mieszając rózgą lub na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać połowę ubitych białek i delikatnie wymieszać.

W osobnej miseczce umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na puszysty krem. Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i ponownie delikatnie wymieszać, do połączenia.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wykonanie:

Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w ciasto. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę, w którą powkładać cząstki pomarańczy. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Na galaretkę wyłożyć mus czekoladowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!

Moje uwagi

* Przy użyciu likieru pomarańczowego, słabszego procentowo od wódki, lepiej będzie dać tylko 60 ml wody i w razie konieczności dorobić ponczu (oczywiście, jeśli chcemy, żeby w cieście rzeczywiście było czuć jakieś procenty :)). Wtedy też nie dajemy już cukru i aromatu rumowego.
Biszkopt upiekłam z innego przepisu, zmniejszając jego proporcje. Od siebie dałam także nasączenie biszkoptu.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz