KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto chałwowo-czekoladowe

Data: 13 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 35.
Wymiary blachy: 23 x 38 cm.

Recenzja

Przekładane dwoma kremami ciasto, którym (mocno!) zachwyca się każdy, kto tylko go spróbuje :) Zrobiło furorę na niejednej imprezie i dopiero po co najmniej kilku zjedzonych przez gości blaszkach zdołałam zrobić mu zdjęcia :) To jedno z "popisowych ciast" :) Chociaż dodatek chałwy w kremie chałwowym jest niemały, to dzięki połączeniu go z mocno czekoladową masą, ciasto nie wychodzi mdłe czy przesłodzone. Jest dość konkretne, ale smaki doskonale się w nim równoważą. Wszystko do siebie pasuje i tak się uzupełnia, że sądzę, iż posmakuje także tym, którzy za chałwą samą w sobie nie przepadają. Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na poncz:

Na krem chałwowy:

Na krem czekoladowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać cukier wanilinowy, zmiksować. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać olej, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem chałwowy:

W garnuszku zagotować 1 szklankę mleka.

W miseczce utrzeć żółtka z cukrami, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki, budyń i pozostałą 1 szklankę mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Krem czekoladowy:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

W blaszanej miseczce umieścić jajka, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Utrzeć na parze do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy*. Zdjąć z palnika i przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzoną masę czekoladową, cały czas ucierając. Na koniec dodać kakao, zmiksować.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Kolejno przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.

Pierwszy blat ciasta dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu chałwowego, rozsmarować równomiernie po całości. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

Na kremie chałwowym ułożyć warstwę biszkoptów, jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć krem czekoladowy, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć resztą ponczu**. Na wierzch wyłożyć resztę kremu chałwowego, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć startą czekoladą***.

Smacznego!

Moje uwagi

* W tym celu na palniku postawić większy garnek z wrzącą wodą, na nim postawić miseczkę z jajkami, cukrem i czekoladą tak, by nie dotykała ona powierzchni wody. Podgrzewać na małej mocy palnika, by woda cały czas parowała i jednocześnie ubijać masę w miseczce na wysokich obrotach miksera. Masa jajeczna powinna stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Zdjąć z palnika i przestudzić.

** W razie konieczności można dorobić ponczu.

*** Ja tym razem "pochlapałam" ciasto roztopioną gorzką czekoladą.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-12-28 14:22
Dobre ale bardzo słodkie
Odpowiedz