Brzoskwinie z puszki pokroić w drobną kostkę.
W miseczce umieścić zmielone oraz posiekane orzechy, mąkę pszenną i bułkę tartą. Wymieszać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać suche składniki i krótko wymieszać, do połączenia. Na koniec dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
W garnuszku zagotować 400 ml mleka z cukrem.
W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 300 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Kolejno wlewać cienkim strumieniem ajerkoniak, cały czas miksując, do połączenia. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać, do połączenia. Ponownie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Na ciasto orzechowe wyłożyć połowę kremu budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na herbatniki wyłożyć i rozsmarować tężejący mus brzoskwiniowy. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę, do zgęstnienia kremu i musu.
W tym czasie galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Kiedy ciasto się ściśnie, (na musie) ułożyć drugą warstwę herbatników, na które wyłożyć i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce (przez minimum 4 godziny), do całkowitego stężenia poszczególnych warstw.
Smacznego!