Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki wymieszać, przesiać i odstawić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Formę prostokątną o wymiarach 24 x 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
W garnuszku zagotować 1 szklankę mleka.
W miseczce utrzeć żółtka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich obie mąki i pozostałą 1 szklankę mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać sok z cytryny, zmiksować do połączenia.
Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym*.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Kolejno przekroić na 2 blaty jednakowej grubości.
Pierwszy blat ciasta dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć 3 - 4 łyżki kremu budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości. Na krem wyłożyć warstwę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!