W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.
Żelatynę w proszku zalać 160 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Twaróg, cukier puder i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Masę serową wylać na herbatniki, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do stężenia masy.
Żelatynę w proszku zalać 80 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Dodać proszek cappuccino, zmiksować. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera.
Krem cappuccino wyłożyć na masę serową, rozsmarować równomiernie po całości. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
Ananasa odsączyć z zalewy (soku nie wylewać!). Pokroić w kostkę, odstawić.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Dodać sok z puszki po ananasach i wymieszać. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Na kremie cappuccino równomiernie ułożyć kawałki ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego!
* Dałam orzechowe i też pasowało :)
** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.