KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Ananasek

Data: 9 Czerwiec 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 5 h  - 10 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Przepyszne ciasto bez pieczenia, a dokładnie: sernik na zimno stracciatella z kakaowym kremem cappuccino oraz wykończeniem z ananasa i galaretki. Naprawdę bardzo smaczna kompozycja :) Ananas znajduje się tylko na wierzchu ciasta, ale fajnie podkreśla całość zarówno smakowo, jak i wizualnie. Polecam wypróbować :)

Składniki

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego)
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Na krem cappuccino:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masa serowa:

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.

Żelatynę w proszku zalać 160 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Twaróg, cukier puder i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera**. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Masę serową wylać na herbatniki, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do stężenia masy.

Krem cappuccino:

Żelatynę w proszku zalać 80 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Dodać proszek cappuccino, zmiksować. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera.

Krem cappuccino wyłożyć na masę serową, rozsmarować równomiernie po całości. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

Wykończenie:

Ananasa odsączyć z zalewy (soku nie wylewać!). Pokroić w kostkę, odstawić.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Dodać sok z puszki po ananasach i wymieszać. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Na kremie cappuccino równomiernie ułożyć kawałki ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Moje uwagi

* Dałam orzechowe i też pasowało :)

** Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz