Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać maślankę i utrzeć do połączenia. Kolejno dodać mąkę pszenną, kakao, sodę, sól i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać orzechy i posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 15 - 30 minut.
Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wykładać ciasteczka, po ok. 1 czubatej łyżeczce na każde ciastko, zachowując odstępy (urosną). Każde ciastko spłaszczyć łyżką, zwilżaną w wodzie.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!