KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciastka czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Data: 20 Listopad 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 15 min - 30 min
Czas pieczenia: 10 min - 12 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Kruche i intensywnie czekoladowe ciasteczka, wzbogacone dodatkiem idealnie tu pasujących orzechów laskowych oraz kawałków gorzkiej czekolady :) Pyszne i bardzo uzależniające! Doskonale zaspokajają ochotę na czekoladę :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ok. 20 ciastek:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać maślankę i utrzeć do połączenia. Kolejno dodać mąkę pszenną, kakao, sodę, sól i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodać orzechy i posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać, do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 15 - 30 minut.

Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wykładać ciasteczka, po ok. 1 czubatej łyżeczce na każde ciastko, zachowując odstępy (urosną). Każde ciastko spłaszczyć łyżką, zwilżaną w wodzie.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz