KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciastka cynamonowe

Data: 7 Styczeń 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 12 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 20.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Kruchuteńkie za sprawą sporej ilości masła oraz mąki ziemniaczanej ciasteczka, które swoim mocno cynamonowym smakiem i aromatem idealnie wpisują się w jesienno - zimowe klimaty. Bardzo wciągają i dosłownie rozpływają się w ustach :) Bardzo polecam (o ile tylko lubicie cynamon :))!

Składniki

Na ok. 40 ciastek:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasteczek
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu
Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką napełnić częścią masy ciasteczkowej. Na dwie blaszki (wyłożone papierem do pieczenia) wyciskać ciastka w okrągłym kształcie o średnicy około 5 cm, zachowując odstępy (urosną)*.

Drobny cukier wymieszać z cynamonem. Ciastka przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać cynamonowym cukrem. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce. W ten sam sposób upiec drugą blaszkę ciastek**.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja wykorzystałam maszynkę do wyciskania ciasteczek - wtedy blaszek nie wykładamy już papierem.

** Jeśli Nasz piekarnik posiada funkcję termoobiegu, możemy upiec dwie blaszki jednocześnie :)

Zobacz też

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz