Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Rękaw cukierniczy zakończony ozdobną tylką napełnić częścią masy ciasteczkowej. Na dwie blaszki (wyłożone papierem do pieczenia) wyciskać ciastka w okrągłym kształcie o średnicy około 5 cm, zachowując odstępy (urosną)*.
Drobny cukier wymieszać z cynamonem. Ciastka przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać cynamonowym cukrem. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce. W ten sam sposób upiec drugą blaszkę ciastek**.
Smacznego!
* Ja wykorzystałam maszynkę do wyciskania ciasteczek - wtedy blaszek nie wykładamy już papierem.
** Jeśli Nasz piekarnik posiada funkcję termoobiegu, możemy upiec dwie blaszki jednocześnie :)