Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (140 ml), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie każdą bułeczkę rozwałkować na placuszek o grubości ok. 0,5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut, do napuszenia.
Piekarnik wraz z blachą nagrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzaną blachę i piec przez około 6 - 7 minut (lub dłużej), do rumianego koloru.
Smacznego!