KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Chlebki pita

Data: 18 Lipiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h 40 min - 3 h 
Czas pieczenia: 6 min - 7 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Idealne chlebki do nadziewania, które oprócz tego, że kryją w sobie puste wnętrze, to są naprawdę bardzo smaczne :) Po odcięciu jednego z brzegów uzyskamy "kieszeń", którą możemy wypełnić naszym ulubionym nadzieniem - czy to mięsnym czy bezmięsnym. Polecam wypróbować! :)

Składniki

Na 8 chlebków:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (140 ml), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Po tym czasie każdą bułeczkę rozwałkować na placuszek o grubości ok. 0,5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut, do napuszenia.

Piekarnik wraz z blachą nagrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzaną blachę i piec przez około 6 - 7 minut (lub dłużej), do rumianego koloru.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: domowe-wypieki.com.
Dałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru do ciasta i zmieniłam trochę sposób przygotowania.

Zobacz też

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz