KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Chałka

Data: 18 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 2 h 10 min - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 35 min - 40 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Znakomity przepis, który jest dowodem na to, że chałka wcale nie musi być sucha, czerstwa czy po prostu niesmaczna. Przygotowując ją zgodnie z tą recepturą otrzymamy wypiek, który smakuje jak z najlepszej piekarni (albo nawet lepiej) - chałeczka wychodzi mięciutka, "gliniasta" (czyli taka, jaką my w domu lubimy najbardziej) i dość długo trzymająca świeżość. Słodka w sam raz, pyszna z samym masełkiem, dżemem lub innym ulubionym dodatkiem. Znika tak szybko, że dopiero piekąc ją po raz 4 zdołałam zrobić jej zdjęcia w całej okazałości :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania chałki

Na kruszonkę:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (75 ml), cukier (ok. 35 g), cukier wanilinowy, jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek - grubszy na środku, a zwężający się na końcach. Końce wałków połączyć ze sobą, a następnie zapleść z nich warkocz (autorka odwołuje do instrukcji tutaj: klik): w dużym skrócie polega to na braniu pierwszego z brzegu wałka (np. z lewej strony) i przekładania go na przemian przez 3 kolejne wałki. Po przełożeniu jednego wałka, bierzemy następny wałek z tej samej strony i również przekładamy go naprzemiennie przez kolejne 3.

Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ją także przełożyć do formy keksowej, posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 40 minut, do napuszenia.

Chałkę przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: slodkiefantazje.pl.
Jedynie kruszonkę zrobiłam z własnego przepisu.

Zobacz też

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz