Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (75 ml), cukier (ok. 35 g), cukier wanilinowy, jajko, sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (w razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele).
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek - grubszy na środku, a zwężający się na końcach. Końce wałków połączyć ze sobą, a następnie zapleść z nich warkocz (autorka odwołuje do instrukcji tutaj: klik): w dużym skrócie polega to na braniu pierwszego z brzegu wałka (np. z lewej strony) i przekładania go na przemian przez 3 kolejne wałki. Po przełożeniu jednego wałka, bierzemy następny wałek z tej samej strony i również przekładamy go naprzemiennie przez kolejne 3.
Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ją także przełożyć do formy keksowej, posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 40 minut, do napuszenia.
Chałkę przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać hojnie kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Smacznego!