KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Bułki ziemniaczane

Data: 22 Lipiec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Bardzo charakterystyczne i ciekawe w smaku bułeczki z dodatkiem gotowanych i tłuczonych ziemniaków oraz mąki żytniej razowej. Oba te składniki nadają im pewnej wyjątkowości :) Bułki są mięciusieńkie, mają wyraźnie wytrawny smak, a same ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Bardzo polecam!

Składniki

Na 12 bułeczek:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i taką ilością mąki pszennej, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: ziemniaki, sól, mąkę żytnią razową, resztę mąki pszennej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut, do napuszenia.

Bułeczki przed pieczeniem naciąć nożem po przekątnej. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Zmieniłam sposób przygotowania ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz