KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (36)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Bułki pszenne

Data: 4 Czerwiec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Bardzo smaczne, proste, mięciutkie bułeczki pszenne. Dosyć długo zachowują świeżość, zwłaszcza jak na taki rodzaj pieczywa (o ile oczywiście nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia :)). A świeże są doprawdy przepyszne! Bardzo polecam! :)

Składniki

Na 10 bułeczek:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (150 ml), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut, do napuszenia.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Zobacz też

Kategorie:
Tagi:
Drożdże

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-06-10 16:41
Bułeczki przepyszne ,u mnie pieczone rano i wieczorem.Pozdrawiam.
Odpowiedz