KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka sezamowa z Tahini

Data: 28 Kwiecień 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Przepyszna babka, o dość nietypowym smaku, za który to odpowiada dodatek wyraziście sezamowej pasty tahini. Okazuje się, że sezam świetnie sprawdza się w takim wypieku. Baba jest wilgotna, mocno sezamowa i wcale nie trzeba być fanem sezamu, aby w niej zasmakować :) Polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo:

  • sezam, do obsypania formy
Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę do babki z kominkiem dokładnie posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać sezam, wymieszać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej oraz mleko, cały czas miksując. Dodać pastę Tahini, zmiksować. Na koniec dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Ciasto przelać do schłodzonej formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.

Zobacz też

Kategorie:

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz